Vaas

beschrijving
biografie
media
feiten en cijfers

Vervaardiger: Wright, F.Ll.
Datering: 1929

Beschrijving:

groene vaas, zeshoekig geslepen, naar de mond toe smaller wordend, binnenin een langgerekte druppel ingeblazen, welke niet tot de bodem reikt

Achtergrondinformatie:

In 1922 verzocht de Leerdamse glasfabriek de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) om gebruiksglas en vazen te ontwerpen voor de Amerikaanse markt. Wright kwam met ontwerpen voor onder andere een servies, bloemenvazen en glazen bouwstenen. Hiervan is in 1928-29 alleen een zeshoekige vaas gerealiseerd van meerblauw glas. De uitvoering van de andere ontwerpen leverde teveel technische problemen op. Daar deze vazen te duur voor de handel waren zijn zij onder het personeel verkocht. Directiesecretaris Karel Wasch heeft het museumexemplaar in 1947 terug kunnen kopen van een personeelslid en aan het Museum geschonken.

Wright, F.Ll.

Wright, Frank Lloyd (Richland, Wisconsin V.S. 1867-Phoenix, Arizona V.S. 1959). Beroemd Amerikaans architect die in 1922, waarschijnlijk op voorspraak van *H.P. Berlage, door de Glasfabriek Leerdam werd uitgenodigd ontwerpen voor gebruiksglas en vazen te leveren, speciaal bestemd voor de Amerikaanse markt. Pas nadat in 1928 de directeur van Leerdam hem in de Verenigde Staten had opgezocht, leidde dit tot een aantal ontwerpen voor onder andere een eet- en drinkservies, vazen en enig bouwmateriaal. De uitvoering van deze ontwerpen leverde echter zo veel technische problemen op dat uiteindelijk in 1928-29 alleen een zeshoekige vaas is gerealiseerd van meerblauw glas in twee verschillende maten. Hiervan zijn totaal vijf exemplaren bekend.

Glasblazer:

De mislukking voor Wright


Verzamelaar:

Het topstuk van Wright


Frank Lloyd Wright:

De vorm klopt niet


Iris:

De mislukking!


Titel: Vaas
Object: Vaas
Vervaardiger: Wright, F.Ll.
Datering: 1929
Fabriek of studio: Leerdam, N.V. Glasfabriek Leerdam (1891-1936)
Fabrieksnummer: KO1201
Land: Nederland
Kleur: Meerblauw
Techniek vorming: In een vorm geblazen
Techniek nabewerking: Geslepen
Materiaal: Glas
Hoogte: 42,7
Diameter: 12,8
Inventarisnummer: 0395
Collectie: Collectie Nationaal Glasmuseum Leerdam / Instituut Collectie Nederland
0 items
mijn collectie: voeg toe

Glasblazer:

De mislukking voor Wright

Verzamelaar:

Het topstuk van Wright

Frank Lloyd Wright:

De vorm klopt niet

Iris:

De mislukking!