Cities of Glass: glasmanifestatie vanaf 24 juni in Leerdam

Internationale kunstenaars en ontwerpers ontmoeten meesterglasblazers tijdens ‘Cities of Glass’.

In de geest van de manifestatie Glas 86 van drie decennia geleden, slaan de drie werkplaatsen van Leerdam de handen ineen en roepen de hulp in van hun collega’s in Novy Bor (Tsjechië) en Venetië. De Oude Horn, de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum en Royal Leerdam Crystal organiseren vanaf 24 juni 2017 een glasevenement om de typisch Leerdamse, Boheemse en Venetiaanse technieken een grotere bekendheid te geven. De glasstad Leerdam zal volledig in het teken staan van het ambacht glasblazen zowel bij het grote publiek als onder glasblazers, kunstenaars en ontwerpers. De beste internationale glasblazers verzamelen zich in de Glasstad aan de Linge. De kern van het project is de werkperiode in de drie werkplaatsen. In De Glasblazerij, De Oude Horn en Royal Leerdam Crystal, wordt twee weken lang gewerkt door beeldend kunstenaars en vormgevers en de beste glasblazers van dit moment. Het publiek is getuige van het ontstaan van nieuw glaswerk. Onder meer Berend Strik, Zoro Feigl, Scholtens & Baijings, en Anne Wenzel zullen hun opwachting maken. Net als 30 jaar geleden zal deze werkperiode resulteren in een tentoonstelling in KunstFort Asperen.  Ook  in het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van de glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien: Cities of Glass: glas uit Venetië, Novy Bor en Leerdam; Bernard Heesen – Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal en A.D. Copier – Lino Tagliapietra.

Tijdens ‘Cities of glass’ zijn er daarnaast veel publieksactiviteiten. Glasblaasdemonstraties, glasworkshops en symposia geven bezoekers content en context, maar ook de kans om zelf aan de slag te gaan.