GlassWorks - drie solo-exposities

Glas, gezien vanuit vormgeefster Ma'ayan Pesach, ambachtsman Henk Verweij en beeldend kunstenaar Geir Nustad - vanaf 14 december a.s.

Foto: Ben Deiman

Vanaf 14 december a.s. presenteert het Nationaal Glasmuseum in Leerdam drie solotentoonstellingen gebundeld onder één naam: ‘GlassWorks’. De expositie toont de veelzijdigheid van geblazen glas, gezien door de ogen van de Israëlische vormgeefster Ma’ayan Pesach, de Leerdamse meesterglasblazer Henk Verweij én de Noorse beeldend kunstenaar Geir Nustad.

Ontwerpster Ma'ayan Pesach

Onder de titel Longing – Materializing memories onderzoekt Ma’ayan Pesach de mogelijkheden van nieuw geblazen glas in combinatie met tweedehands voorwerpen en spullen waar persoonlijke verhalen aan verbonden zijn. Zij sprak voor deze tentoonstelling met oudere vrouwen, ieder met een verschillende achtergrond en woonachtig in Tel Aviv. Deze gesprekken betroffen hun familie, jeugd, ambities en inzichten waarbij hun favoriete voorwerp werd besproken. De basisvorm van Ma’ayan’s glaswerk is afgeleid van flessen en kruiken, geblazen en vervormd in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Deze werken herbergen en koesteren de persoonlijke verhalen en herinneringen, die verbonden zijn aan dierbare voorwerpen en spullen.

Ma’ayan Pesach (Kefar Saba, Israël, 1985) woont in Tel Aviv en maakte in 2013 in Eindhoven op de Design Academy furore met haar afstudeerproject ‘Food for thought’. Wij kennen haar pas goed sinds haar installatie ‘Stacked Light’, gemaakt in samenwerking met Sander Wassink, waar iedere afzonderlijke lamp van hergebruikt glas en servies uniek is geproduceerd. Pesach fantaseert al sinds haar jeugd over de mogelijkheden van bestaande objecten en verzamelt al haar hele leven herinneringen in allerlei vormen. Sinds haar tijd aan de Design Academy Eindhoven koppelt zij bestaande materialen en producten aan een persoonlijk verhaal. Op dit moment studeert zij voor haar master aan de Bezalel – art & design academy in Jerusalem, Israël.

Ambachtsman Henk Verweij © Ben Deiman

Henk Verweij, meesterglasblazer viert zijn tienjarig jubileum bij de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Zijn loopbaan als glasblazer startte hij echter al op 16-jarige leeftijd in de Glasfabriek Leerdam. Hij heeft zich ontwikkeld tot een ware ambachtsman, die weloverwogen en precies te werk gaat. Hij is één van de beste glasblazers van Nederland en hij werkt in de typisch Leerdamse stijl: strak en sober.

Beeldend kunstenaar en glasblazer Geir Nustad © Ben Deiman
Foto © Ben Deiman

My inheritage…? is de titel van de expositie van Geir Nustad, die verwijst naar zijn wortels in de Sami-cultuur. Centraal in zijn tentoonstelling staat de vraag hoe zijn jeugd hem heeft gevormd en hoe zijn identiteit zich verhoudt tot zijn werk. Oeroude tradities, gebruiken en objecten uit de Sami-cultuur zoals bijvoorbeeld de ‘Runebomme’ – een sjamanen-trommel – verenigt Nustad met zijn eigen visie op hedendaagse glaskunst. De titel van zijn solo verwijst daarnaar: ‘inheritage’ betekent erfopvolging.

Geir Nustad is opgeleid aan de gerenommeerde Kosta Glasskola in Zweden en de glasafdeling van de Rietveldacademie in Amsterdam. Sinds 2012 werkt hij, naast het ontwikkelen van zijn eigen oeuvre, als glasblazer in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Stokroos Stipendium en Stichting Modern Glas