Maxi Pretorius (1967-2020)

Een kleurrijke hartsvriendin van de glasblazerij is heengegaan

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het heengaan van Maxi Pretorius. Sinds 1997 – nog voor glasblazerij en glasmuseum samengingen – was de komst van Maxi naar de glasblazerij een vast gegeven in het jaar. Medewerkers en vrijwilligers keken uit naar haar komst en liefhebbers van haar kleurrijke objecten verheugden zich op haar nieuwe objecten.

In 2018 werd Maxi getroffen door een slagaderlijke bloeding waardoor ze deels verlamd raakte. Ondanks dat keerde ze terug naar Leerdam waar ze – bijgestaan door haar “glasvrienden” – opnieuw haar signature pieces maakte.

Maxi werd geboren op 12 juli 1967 in Pretoria, Zuid-Afrika. Tijdens haar studie Fine Arts maakte zij kennis met glas. Met een M-Tech graad in de glastechnologie gaf zij les aan de Tshwane University of Technology in Pretoria. Over de hele wereld heeft Maxi geëxposeerd en haar objecten bevinden zich in privé-collecties, musea en galeries. Afgestudeerd in Fine Arts combineerde Maxi schilderen met glasblazen. Haar objecten zijn kleurrijk en hebben meestal een asymmetrisch vorm. Ze zijn versierd met bloemen, vlinders en glasdraden.