Het Fopglas: Marc Barreda in de glasblazerij (12 en 13 december)

Praktische archeologie

Er zijn heel veel verschillende soorten fop-glazen, maar wat alle fop-glazen met elkaar gemeen hebben is dat ze op een of andere manier de drinker verrassen.

Het hoe, waarom en wanneer van deze fop-glazen is vaak nog een mysterie, vandaar dat we hier onderzoek naar doen. Dit doen we in samenwerking met het Nationaal Glasmuseum en jou! Kom kijken in de Glasblazerij waar we onderzoeken hoe de glazen werden gemaakt en als ze eenmaal klaar zijn hoe je eruit kan drinken. Op deze manier hopen we het gebruik en de context hiervan in vroeger tijden beter te leren begrijpen. Dit zou weleens heel anders kunnen zijn dan we van tevoren kunnen bedenken.

Marc Barreda (Glasblazer) & Kitty Laméris (Glas Expert)

12/13 December

Glazen in de vorm van een mens

Het tegenovergestelde hiervan zijn misschien wel de opvallende glazen in de vorm van dieren, mensen, voorwerpen en zelfs geslachtsdelen. Zijn ze alleen interessant vanwege hun vorm, of hebben ze ook nog een verrassing voor ons in petto bij het gebruik? Hoe moeilijk ze ook zijn om te maken, Marc Barreda gaat uitzoeken hoe het moet zodat we ze daarna kunnen uitproberen.

-Glas in de vorm van een vrouw, naar een tekening van Giovanni Maggi uit 1604
-Glas in de vorm van een man

Pasglazen

In de zestiende en zeventiende eeuw werden veel drankspelletjes gedaan. Daar werden soms speciaal glazen voor ontworpen. De beroemdste zijn de zogenaamde pasglazen: cilindervormige glazen met een aantal horizontale glasdraden, de ‘passen’ eromheen. De drinker moest proberen precies te drinken tot een pas, voordat je het passeerde aan de volgende. Was je te voorzichtig en kwam je er bovenuit, of te gulzig en dronk je eroverheen, dan moest je het nog eens proberen, tot de volgende pas. En voordat je het wist had je het hele glas leeggedronken met alle gevolgen van dien.

-Lange veelzijdige pasglazen
-Kleine glaasjes met blauwe passen, gemaakt in Amsterdam
-Grote glazen met kleurloze passen uit Duitsland