Christmas Treasure

Hedendaagse Tsjechische kerstversieringen

De mooiste glazen kerstversieringen worden al van oudsher in Tsjechië gemaakt. Over de hele wereld vinden ze hun weg naar de kerstbomen van bewonderaars. Maar in Tsjechië blijft het niet bij het maken van de traditionele kerstversiering van glas. De diverse Tsjechische bedrijven die hier in deze zaal te zien zijn zetten ook de trend met nieuwe kerstversieringen.

Uniek zijn de kerstdecoraties gemaakt van glazen kralen uit Poniklá. Deze specifieke vorm van construeren van ornamenten wordt enkel in Tsjechië toegepast. Ze zijn zo bijzonder dat ze zelfs werelderfgoed zijn: sinds 2020 zijn ze toegevoegd op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Dankzij de kwaliteit van het handwerk, het inventieve ontwerp, de traditie en het bijzondere, ambachtelijke proces is deze Tsjechische glazen kerstversiering wereldwijd een begrip.

Met deze presentatie van hedendaagse Tsjechische kerstversieringen zet het Nationaal Glasmuseum een traditie in om elk jaar rondom kerst aandacht te besteden aan glazen kerstversieringen.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Museum van glas en bijouterie in Jablonec nad Nisou (Tsjechië) in samenwerking met het Czech Centre in Rotterdam.