Re-Use-Me

Het Nationaal Glasmuseum, Make Eindhoven en Studio Rogier Martens organiseren Re-Use-Me: een programma rondom recycling en upcycling van glas.

Hiervoor worden drie ontwerpstudio’s uitgedaagd om samen met de glasblazers en -adviseurs onderzoek naar innovatieve toepassingsmogelijkheden van bestaand glas. Parallel aan deze trajecten kunnen studenten van kunstvakopleidingen meedoen aan een open call met een ontwerp-idee voor een toepassing van bestaand glas. De winnende ontwerpen worden tijdens DDW uitgevoerd in samenwerking met de werkplaatsen.

Make Eindhoven
Make Eindhoven ziet het als haar missie om vernieuwing in kunst en design te bevorderen, door creatieve makers te stimuleren om nieuwe wegen te exploreren. Daarbij zijn duurzaamheid, recycling en upcycling belangrijke kernwaarden. In hun werkplaatsen zoeken ze voortdurend naar mogelijkheden voor recycling en upcycling van materialen die gebruikt worden.

Studio Rogier Martens
Rogier Martens begon in 2006 zijn Studio Rogier Martens in Utrecht. Hij geeft de voorkeur aan voorwerpen en vormgeving met een onmiskenbare identiteit. In zijn werk zoekt hij altijd naar heldere oplossingen en in zijn ontwerpen altijd naar interactie met de gebruiker. Door middel van uitgebreid onderzoek zoekt hij naar de genius loci en verwerkt deze op een subtiele manier in zijn werk. Naast het ontwerpen en realiseren van eigen producten werkt hij vaak in opdracht. Zo maakte hij tentoonstellingsontwerpen voor diverse musea. Voor het Nationaal Glasmuseum ontwierp hij in 2016 De Glazen Boomgaard.

Re-Use-Me ontwerpers
Ontwerpers Arnout Visser, Teun Zwets en Studio Rens zullen onderzoek doen naar de toepassingsmogelijkheden van gebruikt glas. In nauwe samenwerking met adviseurs van Make Eindhoven en glasblazers van de Glasblazerij zullen zij onderzoek doen naar toepassingsmogelijkheden van bestaand glas. Afgedankte glazen voorwerpen kunnen worden omgevormd tot nieuwe vormen maar kunnen ook worden gebruikt als grondstof voor nieuw glas, volledig gerecycled.

DDW
Re-Use-Me is onderdeel van het programma van de DDW. Tijdens de DDW (22 – 30 oktober) zijn de werkplaatsen van Make Eindhoven opengesteld voor publiek. Tijdens de openingstijden kan het publiek getuige zijn van de productieprocessen en – resultaten van Re-Use-Me.

Geef jouw ontwerp op!
Studenten van diverse kunstvakopleidingen kunnen deelnemen aan een wedstrijd waarin zij laten zien hoe we glasafval het best kunnen gebruiken om waardevolle producten te maken. Via het onderstaande formulier kan men een voorstel/ontwerp uploaden. Uit de inzendingen worden één of meerdere ontwerpen gekozen. Tijdens de DDW worden de winnaars van de ontwerpwedstrijd bekendgemaakt en zal het gekozen ontwerp gerealiseerd worden, samen met glasblazers uit Leerdam en adviseurs van Make Eindhoven. Ontwerpen en resultaten worden tijdens de DDW tentoongesteld in de werkplaats.

Inschrijfformulier Re-Use-Me