NWO Museumbeurs voor Hélène Besançon

Vuur en Vernieuwing

Glasblazer toverlantaarnplaatje

Op 8 september heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) besloten om maar liefst zeventien onderzoeksprojecten te honoreren naar aanleiding van de laatste indienmogelijkheid van het onderzoeksprogramma Museumbeurzen voor wetenschappelijk, vernieuwend en relevant onderzoek voor de samenleving en de museumsector.

Vuur en Vernieuwing – De glasblazerijen van Nederland 1581-heden

Onder de titel ‘Vuur en Vernieuwing – De glasblazerijen van Nederland 1581-heden’ zal Hélène Besançon dankzij de toekenning aan het Nationaal Glasmuseum onderzoek doen naar de glasblazerijen in Nederland vanaf 1581: wat werd er geblazen en waar? Dit project onderzoekt de opkomst en ontwikkeling van het glasblazen in Nederland. Per glasblazerij zal het onderzoek zich richten op wat er geblazen werd, wie er werkten en voor wie het glas bestemd was.

Het onderzoek is een logisch vervolg op de tentoonstelling Hulde aan Hudig waarin het Nationaal Glasmuseum na 100 jaar stilstaat bij het standaardwerk ‘Das Glas’ van Ferrand Hudig uit 1923.

Aanvrager: drs. H.J. Besançon
Medeaanvrager: dr. T. Hagendijk (UU)