Ispirazione

“Functionalism is not enough. Design should also be sensual and exiting.” - Ettore Sottsass

11 november 2016 – 15 juni 2017
Het glasmuseum

De speelsheid en humor, de tegendraadse gang en de vernieuwende vormen en kleuren; de befaamde Italiaanse kunstenaar Ettore Sottsass was en is een grote inspiratiebron voor ontwerpers en kunstenaars. Zijn blik op vormgeven heeft velen de ogen geopend en baande een weg voor de kunstenaars die na hem kwamen.

Geïnspireerde kunstenaars

Speciaal voor de expositie ‘Ispirazione’ heeft het Nationaal Glasmuseum beeldend kunstenaar Hans van Bentem, modeontwerper Bas Kosters en architect Wilfried van Winden uitgenodigd om te reageren op de kunstwerken van Sottsass.
Deze drie kunstenaars laten zich al jaren inspireren door de humor, vrijheid en vrolijkheid die de kunstwerken van Sottsass belichamen.

Van Winden, onder andere bekend van het gerenommeerde Inntel hotel Amsterdam-Zaandam, werd getroffen door de vrijheid en directe vormen van de Memphisgroep, opgericht door Ettore Sottsass. Ook Kosters kan de uitbundigheid in het werk van de Italiaan waarderen: “Men zegt ook wel dat je je in een mode-outfit moet beperken tot één statement piece. Ik pleit voor het tegenovergestelde!”
Van Bentem brengt zijn kunst graag naar mensen toe en dat deed hij in zijn studententijd wel heel letterlijk. Zijn eerste kamer werd namelijk geheel in ‘doe-het-zelf’ Memphis-stijl ingericht, met felle kleuraccenten en gehoornde vazen.

Colore

De tentoonstelling ‘Ispirazione’ is het vervolg op de succesvolle overzichtstentoonstelling ‘Colore, glas van Ettore Sottsass’. Ispirazione laat niet alleen zien dat het werk van de befaamde Italiaanse kunstenaar nog altijd actueel is, er wordt ook aangetoond hoe inspiratie werkt.