Zwart Glas

Vier kunstenaars. Allemaal hun eigen discipline. Maar één ding gemeen: hun Surinaamse afkomst. Glas is in Nederland vooral een witte aangelegenheid en dat willen wij veranderen met onze nieuwe tentoonstelling ‘Zwart Glas’.

11 november 2016 – 12 maart 2017
Het glasmuseum

De wereld van het Nederlands en Leerdams glas is al 250 jaar vooral een ‘witte’ geschiedenis. In een tijd waarin het helaas nog steeds noodzakelijk is om de kreet ‘black lives matter’ te roepen, maken wij met de expositie Zwart Glas het statement: ‘black art matters’.

Voor de tentoonstelling Zwart Glas selecteerde gastconservator Melvin Anderson vier kunstenaars met een Surinaamse achtergrond. Elk van deze ‘black achievers’ heeft zijn sporen in een eigen vakgebied verdiend. Brian Coutinho werkt met keramiek, Chequita Nahar ontwerpt sieraden, Marcel Pinas is beeldend kunstenaar en Harvey Bouterse maakt mode en keramiek.

Krachtige expositie

Speciaal voor Zwart Glas hebben de kunstenaars hun unieke kunststijl getransformeerd naar glas; een voor hen nieuw materiaal. Dit heeft bijzondere en uiteenlopende kunstwerken opgeleverd die gezamenlijk een krachtige expositie vormen.

“We delen allen dezelfde wortels. Caraïbische kunstenaars hebben een eigen benadering van de kunsten, daarom ben ik ervan overtuigd dat we iets totaal nieuws kunnen laten zien”, aldus Melvin Anderson.

Tijdens dit project onderzoeken we de betekenis van de Surinaamse achtergrond van de kunstenaars, hoe ‘wit’ de wereld van het glas is en welke mogelijkheden er in de toekomst liggen.

Reizende tentoonstelling

Vanaf 13 november tot 6 december zijn de kleurrijke schilderijen van ‘black achiever’ Marcel Pinas te bewonderen in Galerie Patries van Dorst te Wassenaar. De tentoonstelling Zwart Glas reist door naar het Academisch Medisch Centrum en CBK Zuidoost te Amsterdam Zuidoost.