Cities of Glass - Venetië, Nový Bor, Leerdam

Drie glascentra van wereldfaam, met een eigen kenmerkende stijl. Ontdek de verschillen en de schoonheid van deze glassteden!

9 juli 2017 – 15 januari 2018
Het glasmuseum

Drie glascentra van wereldfaam. Alle drie met een eigen kenmerkende stijl. Je herkent zo waar iets vandaan komt.  Een Venetiaanse kroonluchter ziet er heel anders uit dan een Tsjechische.

Maar hoe komen die stijlen zo verschillend? Waar zijn de overlappingen? Hoe is de beïnvloeding? De verschillende soorten glas per stad maken het verschil. Leerdam werkt met loodkristal, de Venetianen met cristallo en de Bohemers met potaskristal. Deze soorten kristal verschillen zo van elkaar dat er ook op een andere manier mee gewerkt moet worden. Dit zorgt ervoor dat er in die steden door de eeuwen heen verschillende technieken zijn ontwikkeld. Het lang vloeibare Venetiaanse cristallo leent zich bij uitstek voor ongelofelijk bewerkelijke en ingewikkelde decoratietechnieken zoals filigraan en murrine.

Het Boheemse kristal is daarentegen zeer kort vloeibaar en is daarom heel geschikt voor het in de vorm blazen. Met het Leerdamse loodkristal is het mogelijk dikwandige vormen uit één stuk te maken.

De mooiste 20ste eeuwse Venetiaanse, Boheemse en Leerdamse stukken uit de eigen collectie van het Nationaal Glasmuseum zijn te zien in de tentoonstelling ‘Cities of Glass’.

foto Erik Rijper
foto Erik Rijper
foto Erik Rijper
foto Erik Rijper