Hoogtepunten uit de Collectie

De mooiste en bijzonderste stukken uit de vaste collectie van het Nationaal Glasmuseum!
Leerdams glas uit de jaren '20 en '30 en ook Lalique en Daum

21 maart 2017 – 15 januari 2018
Het glasmuseum

In 1765 namen de zes broers Pilgram en hun zwager Meeder het initiatief een Glas en Flesse Blaserij te beginnen in Leerdam. Een traditie was geboren.

De ware esthetiek van het befaamde Leerdamse glas kwam pas in de jaren ’20 van de 20ste eeuw tot bloei onder leiding van Petrus Marinus Cochius (1874-1938), de directeur van de Glasfabriek van 1912 tot 1933. Hij wilde de schoonheid van het glas bevorderen en de publieke smaak verbeteren.

Hiervoor nodigde hij kunstenaars uit als Lebeau, de Lorm en Lanooy en architecten als Berlage, De Bazel en Frank Lloyd Wright om glas te ontwerpen. Cochius zocht ook naar talent in eigen gelederen en vond A.D. Copier. Hij werkte vanaf zijn dertiende jaar op de fabriek en kreeg van Cochius alle kansen zich op te werken tot artistiek directeur en uit te groeien tot de beroemdste Nederlandse glasontwerper van de 20ste eeuw.

De visie van P.M. Cochius resulteerde in prachtig gebruiksglas, unieke meesterwerken en designklassiekers. In deze zaal zijn de mooiste highlights te zien uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum.

Lucienne Bloch- vrouwenhoofd, 1929. Foto Erik Rijper
R. Lalique - vaas Pétrarque, 1929