Glasontwerper René Lalique, pionier van moderne industriële luxe in persglas

Door Lennart Booij, kunsthistoricus
Wie was René Lalique en wat was zijn invloed op de ontwerpen van Lucienne Bloch?

2 september 2018
14:00 – Het glasmuseum

René Lalique (1860-1940)was toonaangevend over de hele wereld voor de ontwikkeling van het geperste, gesatineerde en gepolijste glas.  Serieproductie maakte het bezit van luxe producten in de jaren ’20 en ’30 voor een grotere groep mensen bereikbaar. De ontwerpen in glas van René Lalique staan hiervoor symbool.  Opvallend voorbeeld zijn de automascottes, te zien in de expositie ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’. Ook de Glasfabriek Leerdam en specifiek Lucienne Bloch werden beïnvloed door zijn Style Lalique.

Wie was deze bijzondere ontwerper, die eerst zijn sporen verdiende met zijn schitterende juwelen en vervolgens de wereld veroverde met zijn moderne, luxe glasontwerpen? Hoe was de relatie tussen Lalique, Glasfabriek Leerdam én Lucienne Bloch?

Tijd
De lezing op 2 september start om 14.00 uur en is rond 15.00 uur afgelopen.

Kosten
De kosten voor deze lezing bedragen € 5,00 p.p. exclusief entree museum.

Reserveren
Voor deze activiteit is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveren is noodzakelijk! Dit kan via e-mail: reserveringen@nationaalglasmuseum.nl of telefonisch van dinsdag t/m zondag via: + 31 (0) 345 614 960.

Meer over Lennart Booij
Lennart Booij (1970 *), kunsthistoricus schreef een proefschrift over de betekenis van René Lalique in de periode 1900-1940 in Nederland. Hij promoveerde hiermee in 2013 tot doctor in de Geesteswetenschappen.