Special guest: glasblazer Marc Barreda!

Het is weer tijd voor het eerste fopglas van het seizoen: het pasglas! Marc Barreda zal in de glasblazerij demonstreren hoe een pasglas werd gemaakt.

29 september 2018 – 30 september 2018
De glasblazerij

Elk laatste weekend van de maand neemt glasblazer Marc Barreda je in de glasblazerij mee in zijn onderzoek naar bijzondere technieken en de vervaardiging van bijzondere en buitenissige objecten uit de zestiende en zeventiende eeuw: drinkschalen vervaardigd met het mooiste filigraan, fopglazen met een bijzondere drinkwijze en veel meer …

Op 29 en 30 september gaat Marc Barreda ook weer met een bijzondere historische blaastechniek aan het werk. Hij gaat demonstreren hoe een pasglas werd gemaakt.

Pasglazen zijn hoge cilindrische glazen met aan de buitenzijde opgelegde sliertjes van glas. Met deze sliertjes glas zijn ‘passen’ aangegeven, die op een regelmatige afstand van elkaar zitten. Het pasglas lijkt hierdoor wel op een soort maatbeker. Hier dankt het pasglas ook haar naam aan. In het Middelnederlandse betekent pas namelijk maat.

Het pasglas was een bierglas waarmee een drinkspel werd gespeeld. Bij dit spel moest het glas steeds worden doorgegeven en iedereen nam dan een slok. Deze slok moest precies van een pas tot de volgende gaan, want anders was het verplicht om door te drinken. Net zo lang tot je goed uitkwam.

Pasglazen zijn veelvuldig terug te vinden op zeventiende-eeuwse prenten en schilderijen uit de Noordelijke Nederlanden, al was het pasglas geen typisch Nederlands glas. Ook in andere landen in Noordwest-Europa werd het pasglas gebruikt.

Ook zo nieuwsgierig geworden naar het pasglas? Kom dan het laatste weekend van september kijken in de glasblazerij!

Data en tijden

zaterdag 29 september 2018

van 10.00 tot 17.00 uur

zondag 30 september 2018

van 12.00 tot 17.00 uur

Anoniem, Pasglas, 1600-1699, Rijksmuseum, Amsterdam. Het achtkantige groene pasglas met blauwe passen was een zeer gangbaar type in de zeventiende eeuw.
Adriaen van Ostade, Het dansende paar, 1625-1640, Rijksmuseum, Amsterdam. Op dit schilderij wordt uit een pasglas gedronken.