Van mechanische koets tot snelle bolide

Lezing door Ernie Mellegers, expert op het gebied van auto's. Kom echt alles te weten over de ontwikkeling van de auto!

7 oktober 2018
14.00 uur – Het glasmuseum

‘Wij verklaren de wereldse pracht verrijkt met een nieuwe schoonheid; de schoonheid van de snelheid…een ronkend automobiel, dat loopt als een machinegeweer, is mooier dan de Nike van Samothrace’, aldus Filippo Tommaso Marinetti in het eerste Futuristische manifest in 1909.

Eind negentiende eeuw begint de ontwikkeling van de koets naar de auto. Dat is geen één op één vertaling. Vele aanpassingen zijn nodig, omdat een auto veel sneller rijdt dan een koets. Maar de keuze van je auto geeft ook status en daarmee kun je je weer onderscheiden van je buurman.

De vroegste auto’s hebben radiatordoppen op de bovenkant van de motorkap. Het koelwater van de motor wordt snel te heet en kan zo makkelijk gecontroleerd worden. Er bestaan ook radiatordoppen met een thermometer, die de chauffeur kan aflezen vanachter het stuur. De radiatordop is uitermate geschikt om het uiterlijk van je auto te verpersoonlijken en dat gaat de autobezitter ook doen. In de tentoonstelling Art Deco Glas is een hele zaal gewijd aan automascottes van de ontwerpen van René Lalique en Lucienne Bloch.

Ernie Mellegers weet alles over de ontwikkeling van de auto. Hij geeft hierover colleges aan de Technische Universiteit Delft, maar doceert ook aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Kom op zondag 7 oktober luisteren naar Ernie Mellegers en leer alles over ruitenwissers, knipperlichten, achteruitkijkspiegels en automascottes!

Tijd
De lezing op zondag 7 oktober start om 14.00 uur en is rond 15.00 uur afgelopen.

Kosten
De kosten voor deze lezing bedragen € 5,00 p.p. exclusief entree museum.

Reserveren
Voor deze activiteit is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveren is noodzakelijk! Dit kan via e-mail: reserveringen@nationaalglasmuseum.nl of telefonisch van dinsdag t/m zondag via: + 31 (0) 345 614 960.

Brochure autosymbolen Leerdam
Lucienne Bloch, Vogel automascotte, 1930