Workshop Glasfusing

2 zaterdagen
14 & 28 september 2019

14 september 2019
13:30 tot 15:30 uur – Het glasmuseum

Introductie Glasfusing

Workshop van 2 zaterdagmiddagen: 14 en 28 september 2019
Tijden: 13:30 tot 15:30 met een mogelijke uitloop naar 16:00 uur
Workshopleider: Ellen Prinse (Glasatelier Studio Scope)
Kosten: 65 euro p.p.

Glasfusing is het versmelten van vlakglas in een glas-oven, om zo nieuwe objecten te creëren. Het klinkt makkelijker dan het is want er zijn heel veel technische regels die je in acht moet nemen. Het stookproces is behoorlijk complex, omdat glas qua materiaal uniek is in zijn soort.

Tijdens de introductieworkshop ga je geen mooi object maken, maar leer je aan de hand van theorie en het maken van kleine testjes wat er zoal mogelijk is. Er zal dus vooral veel worden uitgelegd en ter ondersteuning hiervan maak je kleine proefstukjes, die als doel hebben om je inzicht te geven hoe glasstukjes met elkaar kunnen versmelten. Je krijgt hierdoor meer inzicht in het smeltproces, het afkoelproces en zaken als vloeidikte, thermische schok, structuren, ovens en nog veel meer.

Op 14 september kun je je gedurende 2,5 uur laten onderdompelen in de technische kennis die specialiste Ellen Prinse op dit gebied bezit. Zij is tevens schrijfster van het enige Nederlandstalige boek over de techniek; “Glasfusing, de techniek in de praktijk”, wat tijdens deze workshop ook tegen gereduceerd tarief te koop is. Op 28 september worden de proefjes – die intussen worden gestookt – gezamenlijk geëvalueerd, vragen beantwoord en de kennis nog verder aangevuld. Er worden nog een aantal proefstukjes gemaakt die later opgehaald kunnen worden of opgestuurd (aan het opsturen van materiaal zijn kosten verbonden).

Met deze workshop heb je een basis waarmee je kunt beslissen of je zelf met glasfusing wilt starten, thuis ofwel onder begeleiding in een atelier of kunstencentrum.

De cursus gaat door bij minimaal 8 inschrijvingen. Max aantal deelnemers is 14.