Historisch weekend

met Marc Barreda en Kitty Laméris (Tussen Kunst & Kitsch)

7 maart 2020 – 8 maart 2020
De glasblazerij

Glasblazer Marc Barreda en glasexpert Kitty Laméris (op zondag aanwezig) nemen je in de Glasblazerij mee in hun onderzoek naar bijzondere technieken en de vervaardiging van bijzondere en buitenissige glasobjecten uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Zaterdag 7 & zondag 8 maart: Tromp l’oeil glas, glazen in de vorm van dieren, mensen en een penis
Dit weekend maken we een fopglas dat ook door geheelonthouders gebruikt kan worden. Het is misschien wel de simpelste truc: een leeg glas dat vol lijkt. Er zijn twee types: glazen met kelken die op het bovenste randje na de kleur van wijn hebben en dubbelwandige glazen die gevuld kunnen worden met wijn tussen de twee lagen, afgesloten met een kurk. In beide gevallen denk je wijn te gaan drinken, maar kom je bedrogen uit. Het eerste glas is leeg, bij het tweede kan je niet bij de wijn.
Het tegenovergestelde hiervan zijn misschien wel de opvallende glazen in de vorm van dieren, mensen, voorwerpen en zelfs geslachtsdelen. Zijn ze alleen interessant vanwege hun vorm, of hebben ze ook nog een verrassing voor ons in petto bij het gebruik? Hoe moeilijk ze ook zijn om te maken, Marc Barreda gaat uitzoeken hoe het moet zodat we ze daarna kunnen uitproberen.

Zaterdag 28 en zondag 29 maart: Fopglas met een sifon, rietjes-glas met een hert en glas in de vorm van een laars

Het bekendste fopglas vandaag de dag zijn glazen in de vorm van een laars. Vooral in Duitsland worden ze nog gebruikt om mensen mee te foppen. Als je op de verkeerde manier drinkt komt de wijn helemaal over je heen. Kan je nagaan hoe erg dat was in het begin van de zeventiende eeuw als je net nieuw gesteven spierwitte kanten molensteenkraag opeens onder de wijn zat…..
Heel zeldzaam zijn de glazen met een sifon in de kelk. Je kunt er niet uit drinken omdat de lus van de sifon in de weg zit. Hoe lukt het dan toch om eruit te drinken? En hoe werden deze ingewikkelde glazen gemaakt? En hoe drink je toch uit een glas met een hert in de kelk?

Data en tijden:

zaterdag 7 maart 2020

10 tot 17 uur: Tromp l'oeil Glas, Glazen in de vorm van dieren, mensen en een penis

zondag 8 maart 2020

12 tot 17 uur: Tromp l'oeil Glas, Glazen in de vorm van dieren, mensen en een penis

zaterdag 28 maart 2020

10 tot 17 uur: Fopglas met een sifon, rietjes-glas met een dier en glas in de vorm van een laars

zondag 29 maart 2020

12 tot 17 uur: Fopglas met een sifon, rietjes-glas met een dier en glas in de vorm van een laars

woensdag 1 april 2020

Extra editie: Duc d’Alf, een glas in de vorm van een tafelbel

zaterdag 25 april 2020

10 tot 17 uur: Kuttrolf, liefdesglas of double nez en rinkelbeker

zondag 26 april 2020

12 tot 17 uur: Kuttrolf, liefdesglas of double nez en rinkelbeker