Kookglas

Een presentatie over vuurvast glas

12 november 2022 – 26 maart 2023
Het glasmuseum

Als je minder afwas wil, is vuurvast kookglas ideaal. Koken, serveren, bewaren in de koelkast: allemaal mogelijk met één schaal of pan!

Kookglas ontstaat in de Verenigde Staten in 1915 met Pyrex, geperst glas dat gemaakt wordt van restanten boriumsilicaat, in de beroemde glasfabriek Corning. Glasfabriek McKee volgt met Glasbake in 1917. Glasbake fluitketels kunnen het aan om rechtstreeks op het gasfornuis theewater te koken. Glasfabriek Anchor Hocking is een na-oorlogse concurrent met het pastelkleurige Fire King kookglas.
In Europa is de Duitse glasfabriek Schott & Gen. in Jena een voorloper op het gebied van borosilicaatglas. Bauhausontwerper Wilhelm Wagenfeld ontwerpt voor hen vanaf 1930 kookglas, waaronder zijn beroemde eierkoker uit 1933. Leerdam volgt de Amerikaanse markt en hoofdontwerper Andries Copier ontwerpt kookglas met de merknaam Ignex vanaf 1939. Duralex is de Franse variant vanaf 1945, hun Picardieglas uit 1954 is een ontwerpicoon.

Kookglas kan niet tegen echte grote temperatuurschommelingen, vanuit de koelkast in de hete oven is geen goed idee. Dan kan het uit elkaar spatten met alle nare gevolgen van dien. Om dit euvel op te lossen innoveert Corning France in 1979 de kookglasmarkt met het merk Vision. Deze glazen pannen zijn gemaakt van Calexium, een doorzichtig Pyroceram, een materiaal dat veel beter bestemd is tegen hitteschommelingen. Zo vanuit de vriezer op het gas of in een hete oven is hiermee geen probleem, het kan worden opgewarmd tot 850 °C.