RE-USE-ME

Vernieuwing in recycling

12 november 2022 – 26 maart 2023
Het glasmuseum

Glas is een mooi en nuttig materiaal. Helaas is het heel breekbaar. Maar de scherven zijn ideaal voor hergebruik. Dat gebeurt al sinds het begin van het uitvinding van het glasblazen, zo’n 2000 jaar geleden in Syrië. Glas was een te duur materiaal om weg te gooien. De glasscherven kunnen worden toegevoegd aan het glasgemeng in de smeltoven.

In Nederland wordt veel glas in de glasbakken verzameld. Maar niet al het glas kan in de glasbak: hittebestendig glas zoals theeglazen en ovenschalen hebben een andere samenstelling, kristal is chemisch afval vanwege het lood erin.

De glasindustrie staat voor grote uitdagingen. Vanwege de energiekosten natuurlijk maar ook stijgen de kosten van de grondstoffen. Glas wordt hoofdzakelijk gemaakt van zand, soda en kalk.

Make Eindhoven en het Nationaal Glasmuseum werken samen met Studio Rogier Martens aan een nieuw meerjarenprogramma RE-USE-ME. Tijdens de Dutch Design Week van 2022 hebben ontwerpers Arnout Vissers, Teun Zwets en Studio Rens bij Make Eindhoven de toepassingsmogelijkheden van gebruikt glas onderzocht. Kan vernieuwend hergebruik een positieve bijdrage leveren aan de toekomst van glas?