Verder kijken

Een ode aan de nieuwsgierige mens door Arnout Visser

22 februari 2022 – 31 augustus 2022
Het glasmuseum

Arnout Visser (1962) is een ontwerper die graag met glas werkt. Maar hij is geen gewone ontwerper, hij ziet zichzelf eerder als een vormvinder. Zijn werk ontstaat door een originele en onorthodoxe benadering van traditionele objecten, en vaak is die benadering gebaseerd op natuurkundige principes.

De installatie ‘Verder Kijken’ is geïnspireerd op de uitvinding van de verrekijker door de Duitse Zeeuw Hans Lipperhey (1570-1619). Als slijper van brillenglazen bedacht hij als eerste ter wereld in 1608 dat als je een diafragma, dat is een opening in de lichtbaan, voor een holle en een bolle geslepen glazen lens in een koker zet, er een scherp én sterk vergrotend effect optreedt.

De Stargazer en Lenses Totems in deze installatie zijn hedendaagse afgeleiden van de verrekijker van Lipperhey, gezien door het altijd nieuwsgierige oog van Arnout Visser. Kijkend door deze lenzen wordt een andere wereld zichtbaar, met nieuwe inzichten voor ieder nieuwsgierig mens.

Arnout Visser studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en vervolgens aan de Domus Academy in Milaan. Hij heeft sinds 1991 zijn eigen ontwerpbureau.