Kerst in het Nationaal Glasmuseum

Aan tafel!

18 november 2023 – 7 januari 2024
Het glasmuseum

Tijdens de kerstdagen wordt er veel getafeld: van een feestelijk ontbijt of luxe brunch tot aan natuurlijk: Het Kerstdiner. Er wordt uitgebreid gekookt, waarbij we ons niet alleen uitsloven in de keuken maar ook aan tafel, waar alles op de mooiste serviezen wordt geserveerd.

Het Nationaal Glasmuseum neemt je in deze tentoonstelling mee langs wat er door de tijd heen allemaal op tafel heeft gestaan en nog steeds staat. Onze tafelcultuur verandert, bepaald serviesgoed wordt nu minder of niet meer gebruikt (bijvoorbeeld messenleggers) en er is servies bijgekomen (zoals fondueborden). Daarnaast verandert met de tijd natuurlijk onze smaak, wat we wel of niet mooi vinden. Maar nog steeds hetzelfde is dat we graag uitpakken met kerst! Dan komen de mooiste borden, schalen en glazen weer op tafel te staan.

De tentoonstelling is een (kerst)feest der herkenning! Je bekijkt er onder meer bowlsets in allerlei kleuren, het servies Neerlandia van A.D. Copier, schitterende karaffen van geslepen kristal en de vrolijk gekleurde glazen van Bořek Šípek.