Naar de Antieken!

Glas uit de oudheid als bron van inspiratie

2 september 2023 – 24 maart 2024
Het glasmuseum

In de tentoonstelling ‘Naar de antieken’ toont het Nationaal Glasmuseum vanaf 2 september 2023 een selectie van glas uit de oudheid uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden naast ontwerpen van 20ste eeuwse vormgevers als Andries Copier, Joep Nicolas, Floris Meydam en Max Verboeket. De tentoonstelling is onderdeel van het project ‘Onder ons’ dat dankzij de Vriendenloterij tot stand is gekomen.

Het glas uit de oudheid is onovertroffen: wegens de gebruikte technieken vaak niet groot van formaat maar van een vormgeving die getuigt van het belang dat de makers aan het gebruiksglas hechtten. ‘Klein maar fijn’ zou je kunnen zeggen.

Dat moeten ook de vormgevers van onder meer de glasfabrieken van Leerdam en Maastricht hebben gedacht. In diverse decennia ontwierpen zij decoratief glas waarvoor zij zich lieten inspireren door het glas uit de oudheid. Soms zijn het op zichzelf staande objecten die hun oorsprong overduidelijk tonen, soms zijn het ook collecties die namen dragen die de inspiratie specifiek benoemen: Antiqua, Etruska of Alexandria.

Aan hun glasontwerpen geven  deze ontwerpers een moderne draai, het zijn geen één op één kopieën. Het Leerdamse en Maastrichtse glas is ook veel zwaarder van gewicht en groter van formaat. Soms is het expres voorzien van luchtbellen om een gevoel te geven van de onregelmatigheden in het antieke glas. Ook in de gebruikte variëteit in kleuren – vaak aan modes onderhevig – tonen de objecten het beste van oud en nieuw.