BLING

Experiment met Picardieglazen door WhiteNoiseDada

6 april 2024 – 8 september 2024
Het glasmuseum

Iedereen heeft wel eens gedronken uit het drinkglas Picardie van de Franse glasfabrikant Duralex. Het is een massaproduct, verkrijgbaar in verschillende formaten, gemaakt van gehard glas, hittebestendig Ć©n goed stapelbaar wat handig is in het keukenkastje. En goedkoop verkrijgbaar in de Hema, Blokker en Xenos. Het is een glas voor iedereen, met een klassieke uitstraling door de facetten die erin geperst zijn. Een groot verkoopsucces tot vandaag de dag.

WhiteNoiseDada is een samenwerking tussen de ontwerpers Klaas Kuiken en Charley Reijnders. Voor dit project -BLING- experimenteert WhiteNoiseDada met Picardie glazen om juist weer de unieke eigenheid en karakter terug te brengen. Want hoewel het glas door de productietechnieken voor iedereen beschikbaar is, doet dat ook afbreuk aan de uniciteit en karakter van een glas.

WhiteNoiseDada heeft in hun eigen studio geƫxperimenteerd met de glazen die ze voornamelijk uit de afvalbakken haalden. Het geharde glas laat zich maar beperkt (ver)vormen en zodoende is niets geworden zoals ze in eerste instantie hadden bedacht.

Naast het experimenteren in de eigen studio hebben ze ook een aantal stukken in samenwerking gemaakt met de glasblazerij in Leerdam.

Door te spelen met kenmerken van de hoge en lage cultuur bevraagt WhiteNoiseDada de waarde van de spullen om ons heen. De hoop is dat de bezoeker op een andere manier naar de inrichting van onze consumptiemaatschappij gaat kijken.

Fotografie: Kaatje Verschoren

BLING is te bekijken tot en met 8 september 2024.