Het glaslab van Arnout Visser
Met zijn werk moedigt Arnout Visser (1962) iedereen aan uitdagingen met veel creativiteit te benaderen.
14 september 2024 – 2 maart 2025
Het glasmuseum
Op zondag 12 januari is Arnout Visser aan het werk in de glasblazerij en houdt hij een artist talk in het museum. Meer informatie
Elke dag als je de krant leest of het journaal kijkt, blijkt dat we voor grote uitdagingen staan: door klimaatverandering raakt het ecosysteem ontwricht, ongelijkheid groeit en politieke spanningen lopen steeds verder op. Op mondiale schaal zullen er snel maatregelen genomen moeten worden.
Maar wat kunnen we zelf doen? Het Nationaal Glasmuseum wil laten zien dat oplossingen, groot of klein, ook uit onverwachte hoek kunnen komen. Een grote rol hierbij is weggelegd voor creativiteit. De mens is namelijk heel inventief.
Dat geldt zeker voor Visser, die als motto heeft dat er voor ieder probleem minstens drie oplossingen zijn. Geleid door een grote nieuwsgierigheid komt hij tot inventieve oplossingen voor allerlei vraagstukken. Zo gaat Visser al decennia sommige zondagen vroeg Arnhem in met stoffer en blik om het glas van in de uitgaansnacht kapotgeslagen bushokjes op te vegen en mee te nemen naar zijn atelier. De glasscherven stopt hij in een mal en door verhitting in een keramiekoven versmelt dat tot een baksteen. Hierdoor transformeert de agressie tegen een weerloos bushokje tot een nieuw te bouwen muur, een optimistisch hergebruik en heel typerend voor de manier van werken van Visser.
Visser studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en vervolgens aan de Domus Academy in Milaan. Hij noemt zichzelf vormvinder en heeft een grote fascinatie voor alles om hem heen. Met een heel eigen kijk die voortkomt uit zijn enthousiasme, onbevangenheid, humor en bovenal grote nieuwsgierigheid werkt hij met glas. In Het glaslab van Arnout Visser toont het Nationaal Glasmuseum hoe Visser al vanaf het begin van zijn carrière op zoek is naar innovatieve toepassingen van glas. Hij maakt hierbij gebruik van natuurlijke materialen, onderzoekt de mogelijkheden van recycling en upcycling van bestaand glas en grijpt vaak terug op de wetenschap. Via zijn werk moedigt Visser iedereen aan uitdagingen met veel creativiteit te benaderen.