Back to the jungle!

Eibert Draisma

Ontwerper en uitvinder Eibert Draisma werd diep in de jungle van Zambia geboren. Voor de tentoonstelling ‘Back to the jungle!’ heeft hij flink geëxperimenteerd met glas en fysica met als doel het ontwikkelen van een eigentijdse jungle, gevormd door glazen wezens en planten gebaseerd op natuurwetten. Deze junglebewoners kunnen alleen leven en werken dankzij fysische grootheden als zwaartekracht, luchtdruk, beweging en veerkracht.

Draisma vraagt zich af of we niet te afhankelijk zijn geworden van de vaak nogal onpoëtische technologie en wil graag terug naar de oorsprong, en neemt ons mee naar zijn oerwoud. Hiervoor wekte hij in samenwerking met de glasblazers van de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum junglebewoners tot leven.

De junglebewoners uiten zich door middel van geluid, licht en/of beweging en zullen worden gecombineerd met andere materialen. Er zijn geluidsbeesten, lichtbeesten, planten en andere objecten die in deze jungle vertoeven. Het is geen nabootsing van een échte jungle, maar een sprookjesjungle gebaseerd op Draisma’s liefde en passie voor uitvinden, ontwerpen, fysische verschijnselen en het werken met glas: een jungle in de vorm van een Wunderkammer.