Glasblazers

Maak kennis met de glasblazers

De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum heeft een vast team glasblazers. Dit team wordt aangevuld met glasblazers en glaskunstenaars uit alle streken van de wereld. Net als vroeger reizen veel jonge glasblazers rond om van elkaar te leren, kennis te maken met andere technieken en samen te werken. Sommige glasblazers blijven een dag, anderen langer. Hieronder kunt u met de glasblazers kennismaken.

Gert Bullée (hoofd werkvloer Glasblazerij)

Als geboren Leerdammer wist Gert al jong wat hij wilde worden: glasblazer. Bij de rondleiding door de glasfabriek werd hij betoverd door de intense gloed van de ovens. Op zijn zestiende begon hij als leerling bij Royal Leerdam Crystal om in vijftien jaar uit de groeien tot meesterglasblazer. Als meesterglasblazer werkt Gert in opdracht voor kunstenaars en ontwerpers zoals Menno Jonkers, Pieke Bergmans en Siem van der Marel. Daarnaast voert hij zijn eigen ideeën uit in glas en geeft workshops glasblazen en glasgieten. Gert werkt in verschillende glasstudio’s in Nederland en België. In de Glasblazerij maakt hij vooral zijn eigen werk in de Leerdamse stijl. Gert combineert daarbij oude technieken en kleuren in nieuwe vormen. Door op verschillende plaatsen met verschillende mensen te werken blijft glasblazen een avontuur.

Jessica Homich

Jessica werd geboren op 27 oktober 1972 in Amerika. Na haar studie aan de universiteit van Californië kwam zij bij toeval in Leerdam terecht. Ze volgde een workshop glasblazen en werd besmet met het glasvirus. Juist in die tijd had meesterglasblazer Marek Bartko een assistent nodig en dat werd Jessica. Zo leerde zij de mogelijkheden van glas kennen. Na een lange periode van assisteren en werken voor verschillende ontwerpers ontwikkelde ze zich tot een creatieve glasblazer waarbij haar achtergrond als designer tot uiting komt. Tijdens het vormen van het vloeibare glas probeert Jessica de natuurlijke beweging van het glas te volgen. Ze geeft het glas wat vrijheid waardoor objecten in prachtige organische vormen ontstaan.

Geir Nustad

Geir werd geboren in 1984 in Tromsø (Noorwegen). Zijn fascinatie voor glas ontstond toen hij voor het eerst glasblazers aan het werk zag. In 2006 verhuisde hij naar Zweden om bij het Kosta glascentrum de driejarige opleiding glasblazen te volgen. Nadat hij in 2009 zijn diploma haalde, ging hij naar Amsterdam om aan de Rietveld Academie zijn creatieve kant verder te ontwikkelen. Hij studeerde in 2012 af als BFA. Geir is een veelzijdig kunstenaar; hij tekent, schildert, maakt sculpturen en installaties. Hij gebruikt glas als materiaal om een brug te slaan tussen ambacht, vorm en beeldende kunst. In zijn conceptuele werk combineert hij de oude Zweedse Graaltechniek op een unieke, moderne manier door gebruik te maken van foto’s in het glas om een verhaal te vertellen. Bij de objecten die Geir maakt voor de Glasblazerij richt hij zich vooral op kleur en vorm.

Josja Caecilia Schepman

Josja Caecilia Schepman is in 1980 geboren in Gorinchem. Tijdens haar studie vrije vormgeving aan de kunstacademie in Utrecht liep zij stage bij Bernard Heesen in de Oude Horn. Daar leerde zij het glasblazen. In 2011 exposeerde Josja Caecilia tijdens de Glasdagen haar installatie Déjeuner sur Linge in de haven van de Glasblazerij. Haar Tulpenvaas is opgenomen in de vaste collectie van het Frans Hals museum en het Nationaal Glasmuseum. Als finalist van de European Glass Experience was haar werk onderdeel van de rondreizende expositie die in 2015 eindigde in Murano. Haar stijl is veelzijdig, karakteristiek en fantasierijk.

Paul Spannenberg

Paul werd geboren op 3 mei 1954 in Arnhem. Zijn passie voor glas begon in zijn jeugd. Uit nieuwsgierigheid volgde Paul in 1998 een workshop glasblazen bij van Tetterode in Amsterdam. Onder leiding van Bibi Smit en Yvon Trossel is daar de basis gelegd voor het glasblazen. Paul volgde ook lessen bij Richard Price. Zijn belangstelling in de vormgeving gaat vooral naar de optische werking van het glas. Verschillen in dik en dun, de tegenstelling in de binnenvorm en de buitenvorm. Paul heeft een herkenbare stijl. Regelmatig gebruikt hij gekleurd glas om staafjes van te trekken of bollen te blazen. De scherven daarvan gebruikt hij in zijn objecten. In het dagelijks leven begeleidt Paul studenten aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Arnhem. In zijn vrije tijd leeft hij zich uit in het glas.

Michelle Veldman

Michelle startte in 2010 haar opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie te Amsterdam. Deze opleiding, onderdeel van De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, is gericht op de museale sector. Naast het ontwikkelen van tentoonstellingen en het schrijven van onder andere educatie- en projectplannen, houdt Michelle zich sinds 2016 bezig met glas.
Haar passie voor glas ontwikkelde zich al op jonge leeftijd, maar begon pas echt toen ze in 2013 vanuit de Reinwardt Academie in het Nationaal Glasmuseum een tentoonstelling mocht ontwikkelen. Hier kreeg zij de kans om een enkele keer mee te lopen op de werkvloer en was meteen verkocht.
Na een uitgebreid afstudeeronderzoek over het behouden van het ambacht glasblazen studeerde zij succesvol af aan haar opleiding en begon haar carrière als glasblazer hier in de Glasblazerij.

Henk Verweij

Henk Verweij werd geboren op 7 mei 1957 in Leerdam. Hij begon zijn carrière als zestienjarige op de Leerdamse glasfabriek als machinebankwerker. In de middagpauze ging hij vaak bij de glasblazers kijken. Toen er een plaats vrij kwam op deze afdeling werd hij aangenomen. Hij heeft er bijna dertig jaar gewerkt en groeide uit tot meesterglasblazer. Hij maakte objecten naar de ontwerpen van o.a. Floris Meydam, Siem van de Marel, Menno Jonker en Barbara Nanning. Sinds 2008 werkt Henk in de Glasblazerij. Hij werkt in opdracht van ontwerpers, maar voert ook zijn eigen ideeën uit. Henk behoort tot de top van de Nederlandse glasblazers en streeft in de uitvoering van zijn objecten altijd naar perfectie. Zijn stijl is strak, sober, typerend voor Leerdam.

Marinke van Zandwijk

Marinke werd geboren op 7 juli 1987 in Tiel. Haar eerste kennismaking met glasblazen was in 2001 door het volgen van een workshop. Een periode van veel kijken, assisteren en oefenen volgde. Marinke studeerde in 2004 af aan de kunstacademie in Rotterdam als autonoom beeldend kunstenaar. Zij werkt met veel materialen, maar glas is haar favoriet door de specifieke eigenschappen. Marinke exposeert regelmatig met grote installaties. Voor deze installaties blaast Marinke glas in zijn meest pure vorm: de bel. In 2009 te zien in haar werk “Homo Bulla est” (de mens is een zeepbel), geïnspireerd op de uitspraak van Erasmus en in 2012 bij de drijvende installatie “Bellenvaarders”, die zij maakte op uitnodiging van het Nationaal Glasmuseum. Ook bij de vazen die Marinke voor de Glasblazerij blaast zien we deze vorm vaak terug.