Slijperij

Glasblazen en slijpen, onlosmakelijk verbonden!

De studio van het Nationaal Glasmuseum bestaat uit twee essentiĆ«le onderdelen. Naast het zogenaamde ‘warme’ gedeelte, het glasblazen, is ook de ‘koude’ kant onmisbaar, de slijperij. Alle glasobjecten die op de werkvloer worden gemaakt komen na het afkoelen eerst in de slijperij terecht. Daar worden de scherpe kanten weg geslepen, sta-vlakken en lenzen geslepen en kunnen er diverse vormen gezaagd en geslepen worden. Daarnaast is het ook mogelijk om kleine reparaties uit te voeren.

De slijperij wordt bemand door slijper Jeroen Kuiper, hij wordt hierbij geassisteerd door Germ Visser. Neemt u gerust een kijkje tijdens uw bezoek aan de glasblazerij.

Yahrun

Jeroen Kuiper/Yahrun is geboren op 3 juli 1965 in Deventer. Alle objecten die in de Glasblazerij worden gevormd, komen uiteindelijk in de handen van Jeroen. Als slijper zorgt hij ervoor dat de objecten mooi nabewerkt worden. Jeroen werkte eerst als slijper van natuursteen. Bij toeval ging hij werken op de slijperij van de glasfabriek in Leerdam. Het grote verschil tussen het bewerken van natuursteen en glas is de techniek. Bij natuursteen ga je met het gereedschap naar het materiaal, bij glas is dat andersom. Jeroen is altijd met glas bezig. Zelfs in zijn vakantie gaat hij naar Duitsland om zijn slijp- en graveertechnieken verder te ontwikkelen. Steeds vaker gebruikt hij zijn vakmanschap om zelf objecten te maken, die hij signeert met de naam Yahrun. Volgens Jeroen biedt het materiaal glas onbegrensde mogelijkheden, waarbij je nooit uitgeleerd bent.

Germ Visser
Germ is in 1951 in Den Helder geboren, maar is getogen in Leerdam. Al op jonge leeftijd is Germ in de techniek gaan werken. Om in zijn jeugd de vele, verre reizen die hij maakte, te kunnen betalen, werkte hij onder andere een paar jaar op de glasfabriek. Na zijn technische opleiding heeft hij vele cursussen gedaan waaronder meet-en regeltechniek. Later is hij in de machinebouw gaan werken als lasser (MIG/TIG) en machinebouwer. Hij installeerde de machines destijds vaak in het buitenland. Na het failliet gaan van het bedrijf waar hij werkte, ging Germ als vrijwilliger in de Glasblazerij aan de slag. Hij begon bij de afdeling ‘boekingen’. Al snel begon de technische kant toch te trekken. Hij wilde graag glasslijper worden. Hiervoor kreeg Germ kans in de Glasblazerij. Hij leerde het vak van Jeroen Kuiper en werkt nu al sinds 2012 als slijper.