Art Deco Glas

Duik in het leven van Lucienne Bloch en haar tijdgenoten tijdens de tentoonstelling ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’.

1 juni - 2 december

‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’

“Wat zal de uitkomst zijn van dit glasavontuur? Wie zal het zeggen!” Kersvers van de kunstacademie in Parijs gaat de jonge, talentvolle, Amerikaanse Lucienne Bloch in 1929 aan de slag als eerste vrouwelijke kunstenaar in de Glasfabriek Leerdam. Beïnvloed door de snel veranderende wereld en de nieuwe kunststroming art deco ontstaat er een prachtig oeuvre. Duik in het leven van Lucienne Bloch en haar tijdgenoten tijdens de tentoonstelling op de museumlocatie en kom kijken in de glasblazerij als drie hedendaagse ontwerpers, geïnspireerd door de tentoonstelling, daar aan de slag gaan om nieuw werk te maken.

Plan hier je bezoek

Art deco en de Glasfabriek Leerdam

Het Interbellum: een interessante periode waarin de technologische ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen. Het leven lijkt steeds sneller te gaan en de wereld steeds kleiner te worden. De nieuwe stroming art deco sluit hierop aan. Het ademt het moderne: in architectuur, interieurontwerp en in glas. Lucienne Bloch is een kind van haar tijd. Ze neemt al het nieuwe en moderne in zich op en ontwerpt prachtige gestileerde automascottes en dierplastieken voor de glasfabriek. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van de directeur, P.M. Cochius. Onder zijn bewind wordt de fabriek een vooruitstrevende plek waar kunstenaars de ruimte krijgen om nieuwe vormen en technieken, zoals geperst glas, te ontdekken. Dat Bloch niet de enige vooruitstrevende ontwerper was in de jaren twintig en dertig wordt wel duidelijk in deze tentoonstelling. Art deco vazen, parfumflesjes, lampen en andere voorwerpen van beroemde tijdgenoten als Copier, Lebeau en Lalique zijn ook te bewonderen.

Eigentijdse ontwerpers aan de slag met art deco

Art deco heeft zijn eigen vormtaal, iets waar de eigentijdse ontwerpers Karim Adduchi, Studio VANTOT en Christie van der Haak het over eens zijn. Zij ontwerpen, met art deco in het achterhoofd, nieuwe objecten van glas voor deze bijzondere tentoonstelling. Door te werken met hedendaagse ontwerpers zet het Nationaal Glasmuseum de traditie van P.M. Cochius voort.

Het werken met glas vormt nog wel een uitdaging voor de hedendaagse kunstenaars. “Glas heeft een vorm van macht over je. Je kunt oneindig veel delicate vormen krijgen, maar de complexiteit van het manipuleren van glas vereist bepaalde kennis die niet hetzelfde is als bijvoorbeeld met stof,” zo vertelt mode ontwerper Karim Adduchi. De ontwerpers zijn met hulp van de glasblazers aan de slag gegaan in de glasblazerij. Het eindresultaat is nog t/m 2 december te bewonderen in de tuinkassen van het museum!

Lees meer over de ontwerpers