GlassWorks - drie solo-exposities: LAATSTE WEEK!

Glas, gezien vanuit vormgeefster Ma'ayan Pesach, ambachtsman Henk Verweij en beeldend kunstenaar Geir Nustad - tot en met zondag 7 april a.s.

Van 14 december 2018  t/m 7 april 2019 presenteert het Nationaal Glasmuseum in Leerdam drie solotentoonstellingen gebundeld onder één naam: ‘GlassWorks’. De expositie toont de veelzijdigheid van geblazen glas, gezien door de ogen van de Israëlische vormgeefster Ma’ayan Pesach, de Leerdamse meesterglasblazer Henk Verweij én de Noorse beeldend kunstenaar Geir Nustad.

Ma'ayan Pesach
Ma'ayan Pesach aan het werk in de glasblazerij, © Ben Deiman 2018

Onder de titel Longing – Materializing memories onderzoekt Ma’ayan Pesach de mogelijkheden van nieuw geblazen glas in combinatie met tweedehands voorwerpen en spullen waar persoonlijke verhalen aan verbonden zijn. Zij sprak voor deze tentoonstelling met oudere vrouwen, ieder met een verschillende achtergrond en woonachtig in Tel Aviv. Deze gesprekken betroffen hun familie, jeugd, ambities en inzichten waarbij hun favoriete voorwerp werd besproken. De basisvorm van Ma’ayan’s glaswerk is afgeleid van flessen en kruiken, geblazen en vervormd in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Deze werken herbergen en koesteren de persoonlijke verhalen en herinneringen, die verbonden zijn aan dierbare voorwerpen en spullen.

Ma’ayan Pesach (Kefar Saba, Israël, 1985) woont in Tel Aviv en maakte in 2013 in Eindhoven op de Design Academy furore met haar afstudeerproject ‘Food for thought’. Wij kennen haar pas goed sinds haar installatie ‘Stacked Light’, gemaakt in samenwerking met Sander Wassink, waar iedere afzonderlijke lamp van hergebruikt glas en servies uniek is geproduceerd. Pesach fantaseert al sinds haar jeugd over de mogelijkheden van bestaande objecten en verzamelt al haar hele leven herinneringen in allerlei vormen. Sinds haar tijd aan de Design Academy Eindhoven koppelt zij bestaande materialen en producten aan een persoonlijk verhaal. Op dit moment studeert zij voor haar master aan de Bezalel – art & design academy in Jerusalem, Israël.

 

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Stokroos Stipendium
Meesterglasblazer Henk Verweij, © Ben Deiman 2018

Henk Verweij, meesterglasblazer
Henk Verweij (Leerdam, 1957) is een Leerdamse meesterglasblazer van de oude stempel. Hij begon na de LTS als zestienjarige in de Leerdamse Glasfabriek als machinebankwerker. In de middagpauze ging hij vaak bij de glasblazers kijken en na drie maanden kon hij overstappen naar die afdeling. Hij bleek een groot talent en ontwikkelde zich tot meesterglasblazer. Hij werkte voor alle grote namen van de Glasfabriek zoals A.D. Copier, Floris Meydam en Siem van de Marel, maar ook voor de top van de hedendaagse ontwerpers zoals Menno Jonker en Barbara Nanning. Sinds 2008 werkt Henk Verweij in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum aan de Zuidwal in Leerdam; hoog tijd om hem met dit tienjarig jubileum te eren door middel van een expositie.

Weloverwogen en precies
Het werk van Verweij kenmerkt zich door een constante hoge kwaliteit, met een zeer zorgvuldige aandacht voor alle fasen van het werkproces. Dat begint met hoe hij het glas uit de oven haalt met de blaaspijp tot en met het aftikken van het glaswerk van de pijp. Al zijn handelingen zijn nauwkeurig, weloverwogen en precies. Verweij is een van de beste glasblazers van Nederland, die nog werkt in de typisch Leerdamse stijl: strak en sober. Deze aspecten zijn te zien in de werken die hij speciaal heeft gemaakt voor deze tentoonstelling. In een paar films, opgenomen in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, zijn Verweij’s vaardigheden en klassieke technieken op de voet te volgen.

Beeldend kunstenaar en glasblazer Geir Nustad, © Ben Deiman, © 2018

My inheritage…? is de titel van de expositie van Geir Nustad, die verwijst naar zijn wortels in de Sami-cultuur. Centraal in zijn tentoonstelling staat de vraag hoe zijn jeugd hem heeft gevormd en hoe zijn identiteit zich verhoudt tot zijn werk. Oeroude tradities, gebruiken en objecten uit de Sami-cultuur zoals bijvoorbeeld de ‘Runebomme’ – een sjamanen-trommel – verenigt Nustad met zijn eigen visie op hedendaagse glaskunst. De titel van zijn solo verwijst daarnaar: ‘inheritage’ betekent erfopvolging.

Geir Nustad is opgeleid aan de gerenommeerde Kosta Glasskola in Zweden en de glasafdeling van de Rietveldacademie in Amsterdam. Sinds 2012 werkt hij, naast het ontwikkelen van zijn eigen oeuvre, als glasblazer in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Modern Glas