De auto-mascottes van Lalique

Het summum van luxe, elegantie, snelheid en Art Deco: de auto-mascottes van de Franse ontwerper René Lalique (1860-1945).

De auto-mascottes van Lalique zijn beroemde beelden geworden, echte verzamelaarsitems. Lalique ontwerpt er 29, maar hij is slim en praktisch, sommige heeft hij al eerder ontworpen als een gewoon beeldje. Dat doet Lalique vaker, bestaande beelden hergebruiken voor een ander doel, zoals boeksteunen, presse-papiers en dus ook auto-mascottes. Hij doet dat omdat hij een kans ziet in een nieuwe markt: auto’s!

Auto-mascottes worden gemaakt van diverse materialen: chroom, brons of bakeliet. Echter, de auto-mascottes van Lalique hebben één groot voordeel: ze zijn van geperst glas en omdat glas doorzichtig is, kunnen ze verlicht worden met een lampje en batterijtje gemonteerd aan de onderzijde. Deze auto-mascottes zijn zelfs leverbaar met verschillende kleuren lampjes. Rijden in het donker met een prachtig verlicht beeldje op je motorkap, hoe leuk is dat!

Maar gevaarlijk is het ook, zo’n scherp uitstekend object op je motorkap bij een aanrijding, verlicht of niet. De wetgeving verandert ten gunste van veiligheid van de andere weggebruikers. De meeste autofabrikanten stoppen met hun merk op de kap te monteren, maar Mercedes en Rolls-Royce houden tot vandaag de dag vast aan hun ornament. Wel met één groot verschil: de mascotte klapt om als er gewicht tegenaan komt.

 

In deze ‘Object van de maand’ is onze conservator Hélène Besançon aan het woord. De auto-mascottes van Lalique zijn t/m 2 december te bewonderen in de tentoonstelling  ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’.

René Lalique, Tête d'Aigle, gemonteerd op de motorkap.
René Lalique Grande Libellule