Anna Carlgren

Over de kunstenares en haar werk

Net als vele van haar medestudenten had Anna Carlgren voordat ze bij de Glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie kwam al meerdere artistieke opleidingen achter de rug. Zo was zij in Zweden geschoold in schilderkunst, Chinese kalligrafie en had zij zich verdiept in de wereld van glas aan de Orrefors Glass School. In 1983 studeerde ze ten slotte af aan de Rietveldacademie.

De eerste solotentoonstelling van Carlgren werd gepresenteerd in het glasmuseum in Växjö, Zweden. Carlgren werkt met de effecten van licht in combinatie met glas om een visueel spel te creeren. Haar belangrijkste focus is transparantie en optische fenomenen. Zo maakt ze objecten die de omgeving vermenigvuldigen, vergroten, verkleinen, absorberen en gedeeltelijk of volledig vervormen. Ze schrijft en geeft lezingen over dit onderwerp terwijl ze haar werk tentoonstelt in musea en galerieën over de hele wereld.

Carlgren is samen met glaskunstenaar Durk Valkema een van de oprichters van de Stichting Vrij Glas (2002, Zaandam). Ook is zij een van de oprichters van de Glasakademin in Zweden.