Anneke Teijink

Over de kunstenares en haar werk

Gedurende haar tijd aan de Gerrit Rietveld Academie werd het al duidelijk waarin Anneke Teijink zich onderscheidt. Zij ziet een verbinding tussen het vrije autonome glas en functioneel industrieel glas.
Deze brede visie is beïnvloed door de vierjarige studie ‘driedimensionale design’ die Teijink eerder volgde aan de kunstacademie in Arnhem. Teijink wilde met deze richting beginnen omdat zij geniet van het directe, met de handen werken.

“Maar de voornaamste drijfveer om te gaan ontwerpen is omdat ik ontevreden ben met wat ik om me heen zie. Vaak kan ik niet datgene vinden wat ik zoek. Veel apparaten vind ik gebruiksonvriendelijk; ze werken wel, maar emotioneel leveren ze niets op”, aldus Teijink.
“Glas zag ik direct als een uitbreiding van de mogelijkheden die ik als ontwerper zocht”, zegt ze er nu van. “Maar ik val natuurlijk ook wel op de romantiek van het vak. Het is echt fascinerend om met heet glas te werken.”

“Voor mij heeft glas een emotionele waarde die ik niet in andere materialen zie. Zo’n vloeibare vorm die vast wordt, de transparantie die er op duidt dat het object aanwezig is, maar waar je tegelijkertijd doorheen kunt kijken, zulke tegenstellingen blijven me in het glas boeien.”