Bert Frijns

Over de kunstenaar en zijn werk

Bert Frijns studeerde van 1973-1978 voor beeldhouwer aan de Gerrit Rietveld Academie. Hierop volgend studeerde hij ook aan de Werkgroep Glas van 1978-1980. Frijns woont sinds 1991 dichtbij de Noordzee, waar de natuur hem iedere dag inspireert.

Frijns werkt met vlakglas in een techniek die slumping wordt genoemd; het vlakglas wordt in een oven geleidelijk verhit zodat het door het eigen gewicht kan uitzakken tot schaal-, vaas- en komvormen. Soms zakken zijn vormen over een blok steen, waardoor de vorm van de steen ook mede de indruk van het glas bepaalt. Kleur, anders dan de zachtgroene glaskleur, komt in het werk van Frijns nauwelijks voor.

Frijns gelooft in schoonheid, ontdaan van versiering en decadentie. Het minimalistische karakter van zijn werk maakt dat het behoort tot de fundamentele kunst. In zijn creatieproces onderzoekt hij de fundamentele principes van vorm, kleur, grootte en techniek. Het resultaat oogt simpel, maar is het product van een langdurig, gecompliceerd proces. Frijns beheerst eveneens de vaardigheden om objecten van zeer grote afmetingen te realiseren, waaronder monumentale kommen en schalen.

Glas, water, licht en beweging zijn de belangrijkste elementen in het oeuvre van Frijns. Met deze bouwstenen werkt hij al decennia lang met minimalistische eenvoud aan zijn po√ęzie.