Gareth Noel Williams

Over de kunstenaar en zijn werk

Gareth Noel Williams studeerde aan de Staffordshire University. Hij vervolgde zijn studie aan het Royal College of Art in Londen en ten slotte ging hij met behulp van een Nuffic-studiebeurs naar de Gerrit Rietveld Academie, waar hij afstudeerde in 1999.

Williams gebruikt zijn creatieproces om het alledaagse leven te analyseren en erop te reflecteren. Zijn werk is zowel zijn persoonlijke proeftuin als het resultaat van een proces waarin hij zijn gedachten helder probeert te krijgen.

Het werk van Williams bevat elementen uit alle aspecten van het dagelijkse leven: de dingen die gebeuren, onderwerpen die zijn aandacht trekken, bizarre feiten en problemen die zich voordoen. Hij is geïntrigeerd en gefascineerd door sociale dilemma’s en taboe-onderwerpen. De persoonlijke beleving wordt naar een algemener niveau getild en gaat dan ook over de mens in zijn algemeenheid. Met zijn bedoelingen, gevoelens, mislukkingen en hoop. In Williams’ werken zijn tegelijkertijd veel kenmerken van uiteenlopend gedrag herkenbaar, hij wil dan ook niet een beeld eenduidig neerzetten, maar de interpretatie aan de kijker laten.

In het werk dat Williams de laatste acht jaar ontwikkelde, speelt de menselijke figuur een dominante rol. Ze variëren van een baby tot een Siamese tweeling. De lichamen zijn van leer, de hoofden van glas. Dergelijke tegenstellingen vormen een belangrijke basis van dit werk.