Jens Pfeifer

Over de kunstenaar en zijn werk

Jens Pfeifer studeerde tot en met 1992 bij de Glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Eerder deed hij ook een opleiding glasvormgeving aan de Royal College of Art in Londen.
Pfeifer haalt veel inspiratie uit het bos in het midden van Duitsland waar hij is opgegroeid. De relatie en vooral ook spanning tussen cultuur en natuur staan centraal in zijn werk. Symbolen voor levende wezens en levenloze objecten vormen in de sculpturen een eenheid. De grens tussen leven en dood is een belangrijk thema in Pfeifers werk. “Wij leven op de verbazing van het doodgaan. Doodgaan is beangstigender dan dood zijn. De tijd tussen doodgaan en dood zijn behoort tot de momenten die me fascineren. Diezelfde grens bestaat tussen licht en donker, omhoog gooien en omlaag vallen. Sommige dieren zingen aan het eind van de nacht, andere als het dag is. Van de tussentijd sta ik verstild.”

“Het dier schijnt centraal te staan in mijn werk. Toch gebruik ik dat dier slechts als metafoor; de metaforische kracht van dieren als onderdeel van mijn beschouwingen, als dragers van informatie. Ervaring, geschiedenis en tijd spelen daarin de belangrijkste rol”, aldus Pfeifer.

Sinds 2011 is Pfeifer terug bij de Rietveld Academie, als hoofd van de Glasafdeling.