Katrin Maurer

Over de kunstenares en haar werk

Katrin Maurer volgde in Wenen van 1993 tot 1996 een grafiekopleiding aan de Wiener Kunstschule. In Engeland deed ze daarna drie jaar een glasopleiding aan het Buckinghamshire Chilterns University College. Daar kreeg ze weliswaar de vrijheid allerlei technieken te ontwikkelen, maar inhoudelijk vond zij haar studie te arm. Na het behalen van haar examen kreeg zij het advies om naar de Gerrit Rietveld Academie te gaan. Het gesprek dat ze daar had met Mieke Groot en Richard Meitner, de toenmalige docenten aan de glasafdeling van de academie, vormde een keerpunt in haar leven. De conceptuele inslag en het zoekende karakter van de afdeling gaven haar de vrijheid zich te ontwikkelen. Ze studeerde in 2003 af.

Katrin Maurer ontwikkelde tijdens en na haar studie meerdere thema’s:
– Ancient Liquid Connection, een serie laboratoriumachtige geschakelde containervormen van laboratoriumglas of van gegoten en gepolijst glas.
– My Antenna / Your Antenna, geblazen reeksen bolvormen met tekst, die zich aaneengeregen laten lezen als Tibetaanse gebedsrollen.
– Poetic Explo(r)sion, een soort ‘Gedichtewald’, een woud van hangende glazen vormen, waarop teksten en afbeeldingen zijn gegraveerd of gezandstraald.

Haar oeuvre is niet groot, maar verrassend veelzijdig. Maurer werkt met uiteenlopende technieken, variërend van geblazen tot gegoten glas. Communicatie en haar eigen poëzie zijn de inspiratiebronnen voor de ideeën die zij ontwikkelt, waarbij zij gebruik maakt van het medium glas en van woorden.