Lisa Gherardi

Over de kunstenares en haar werk

Lisa Gherardi studeerde van 1978 tot 1980 aan de Burnley School of Art en daarna tot 1983 aan de North Staffordshire Polytechnic in Engeland. Van 1984 tot 1986 studeerde ze verder aan de Glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie bij Richard Meitner en Mieke Groot. “lk voelde me in die tijd in mijn werk weinig begrepen; ik had totaal andere ideeën dan gangbaar was. Aan de North Staffordshire Polytechnic gold dat als je glas maakte het er uit moest zien als glas en niet als iets anders. Richard begreep wél wat ik probeerde te doen en was enthousiast over mijn werk. We deelden dezelfde gedachte dat glas zoveel meer dan alleen glas kon zijn”, aldus Gherardi.
“Eenmaal op de Rietveld bleek hoe anders de studie was dan ik in Engeland gewend was. De technische faciliteiten waren veel minder en als student werd je min of meer aan jezelf overgelaten. Maar voor mij betekende dat een enorme vrijheid om te experimenteren, met mijn eigen ideeën aan de slag te gaan.”

“Wat mijzelf betreft: ik vraag me sterk af of ik zonder de Rietveld de kunstenaar was geworden die ik nu ben. Het belangrijkste dat de Rietveld me heeft geleerd, is om in het creatieve proces op jezelf te vertrouwen: als je vast loopt, kom je er altijd wel weer uit.” Van 2009 tot 2012 was ze zelf docente aan de Rietveldacademie.