Object 1

Mieke Groot | 1949
Les Amis | 2001

Mieke Groot en Richard Meitner werden gevraagd het ledenobject 2001 van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas te ontwerpen. Ze besloten het glasontwerp aan te vullen met achter-glas-schildering op vlakglas. Mieke was destijds een verwoed verzamelaar van achter-glas-schilderingen. Voor dit onderdeel besloten zij samen te werken met kunstenaar Malainy Sow (kunstenaarsnaam Mallos) uit Senegal. Achter-glas-schilderen is sinds het einde van de negentiende eeuw een belangrijke kunstvorm in Senegal, en Mallos verdient op de markt zijn brood met het op vlakglas schilderen van portretten van mensen in relatie tot hun beroep, bijvoorbeeld met producten van hun beroep.

Het resultaat ‘Les Amis’ bestaat uit drie afzonderlijke, in elkaar passende, roze geblazen vormen. Mallos maakte voor ieder object een achter-glas-schilderijtje met daarop het roze ‘Les Amis’, en de portretten van Groot en Meitner. De drie kunstenaars zijn samen afgebeeld, met het object in hun handen geschilderd, met een Droste-effect. Voor Mallos was dit een speciale opdracht, omdat het hem in staat stelde een stuk land te kopen en te starten met de bouw van een eigen huis.

Groot bezoekt met enige regelmaat Afrikaanse landen. De aardkleuren, structuren en patronen in haar werk zijn geïnspireerd door de culturen waar Groot in landen als Ghana, Mali en Burkina Faso mee in aanraking kwam. Ook Meitner past in zijn werken invloeden toe uit verschillende culturen, waaronder de Afrikaanse.