Richard Meitner

Over de kunstenaar en zijn werk

De Amerikaan Richard Craig Meitner werd in eerste instantie opgeleid door de belangrijke glasdocent Marvin Lipofsky aan de Universiteit van California in Berkeley (USA). In 1972 kwam hij vervolgens naar Europa om te studeren bij de Glasafdelingwerkgroep glas van de Gerrit Rietveld Academie. Na zijn afstuderen in 1975 richtte hij al snel met Mieke Groot hun eigen glasstudio ‘General Glass’ op in Amsterdam.

In de periode 1981 tot 2000 gaven Meitner en Groot samen leiding aan de Glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Deze verandering binnen de studie was van invloed op de leerstijl. Naar Valkema’s idee was het belangrijk om als kunstenaar zoveel mogelijk regie te hebben. Als kunstenaar moest je dan ook over vaardigheden beschikken zoals het bouwen van ovens, het smelten van glas en glas blazen. Meitner en Groot waren van mening dat men ook de kennis en kunde van specialisten kon gebruiken. Op deze manier konden de studenten meer focussen op het gebruik van het materiaal voor het uitdrukken en vormgeven van ideeën en niet het gebruik van glas als doel op zich.

Voor het vormgeven van zijn ideeën zet Meitner alle benodigde technieken in en combineert glas waar nodig met andere materialen en objecten. Zijn werk is niet altijd eenduidig en verklaarbaar. Het moet gevoelsmatig geïnterpreteerd worden. De nadruk ligt op hetgeen het publiek voelt en ervaart aan veranderingen na het bekijken van Meitners werken. Hij wil ons op andere gedachten brengen, anders doen denken en vooral voelen. Voor Meitner is kunst daar waar woorden tekort schieten.