Vincent van Ginneke

Over de kunstenaar en zijn werk

Vincent van Ginneke studeerde aan de Vakschool Schoonhoven af als meester goud- en zilversmid. In 1980 begon hij aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Na zijn afstuderen bleef hij nog achttien jaar aan de afdeling werkzaam als werkplaats-assistent en docent. Al die jaren werkte hij ook aan een samenhangend en krachtig eigen oeuvre.

In van Ginnekes werken zie je duidelijk zijn voorliefde voor mechanische onderdelen terug. Een van zijn passies is motorrijden en het restaureren van klassieke motoren. Dit vormt dan ook een belangrijke inspiratiebron. Allerlei interpretaties van technische onderdelen en mechanische identiteiten zijn vormgegeven in gestolde massieve sculpturen waarin loodglas is verenigd met metaal. Het is als een hommage aan de esthetiek van het mechaniek.

Naar van Ginnekes eigen zeggen is er geleidelijk een ander thema gekomen, de ‘body shapes’. Door objecten dwars door te zagen, ontstonden torso’s en andere onderdelen van het menselijk lichaam. Een uitbeelding van de menselijk identiteit. Hoewel de ‘body shapes’ in wat zachtere en rondere vormen worden uitgedrukt, blijven geabstraheerde, sculpturale vormen van Ginneke zijn oeuvre bepalen.