Hanglamp

Frits Lensvelt
1927-28
N.V. Glasfabriek Leerdam

Frits Lensvelt (1886-1945) ontwerpt in 1927/28 verschillende lampen voor Leerdam. De grote variant van de lampen wordt gebruikt voor de raadzaal te Amsterdam (tegenwoordig hotel The Grand), voor een aantal kerken en het stadhuis van Enschede.

Directeur Cochius schrijft in 1938:

‘In het klein voldoen de verschillende ontworpen typen bestaande uit een boven- en onderschaal, bijzonder voor de verlichting van het tafelvlak, maar ook in het bijzonder in vertrekken zonder tafel, dus in salons.’

De firma Mutters schakelt Lensvelt in 1932 in om de verlichting te verzorgen van twee eersteklas ruimtes van de Inrapoera. Dit schip, eigendom van de Rotterdamsche Lloyd, werd in 1926 te water gelaten. In november 1932 was echter een brand uitgebroken waardoor een gedeelte van de inrichting van de eerste klas vervangen moest worden.

Lensvelt ontwerpt een grote glazen kroonluchter voor de Social Hall, bestaande uit drie glazen schalen. Langs de wand worden staande lampen geplaatst. Eenzelfde soort lamp, bestaande uit twee onderdelen, wordt in de nissen opgehangen en in de Rooksalon gebruikt. Voor die laatste ruimte ontwerpt Lensvelt eveneens cilindervormige plafondlampen. Alles uitgevoerd bij de Glasfabriek Leerdam.

In al deze lampen, voor het stadhuis te Amsterdam, voor de huiskamer en voor het scheepsinterieur, is de signatuur van Lensvelt zeer herkenbaar. Elegant en modern en door het gebruik van matglas een prettige uitstraling.

Lensvelt, lamp voor raadzaal te Amsterdam
ontwerp lamp raadzaal te Amsterdam
lichtkroon Social Hall, Indrapoera, 1933