Liggende Figuur

Huszar, Liggende Figuur

De naar Nederland geëmigreerde Hongaar Vilmos Huszár (1884-1960) was een van de oprichters van het tijdschrift De Stijl (1917-1931) en van de gelijknamige kunstbeweging, bekend om zijn strakke lijnen en abstracte voorstellingen. De liggende figuur (een vrouw?) in dit raam is teruggebracht tot een verstrakte vorm, maar wel figuratief.
Huszár ontwierp het raam omstreeks 1937 als één van de ramen boven de tuindeuren in de woonkamer van de gezusters Bouwens in Nijmegen, twee modern georiënteerde tuinarchitectes. Hij ontwierp voor hen ook de hal en het interieur van de zitkamer, het stalenbuismeubilair en een aantal lampen.
De composities boven de tuindeuren hebben een aparte positie binnen het glas-in-loodwerk van Huszár, omdat ze voor het eerst sinds 1916 een duidelijk herkenbare figuratieve voorstelling hebben. De liggende figuur doet denken aan de gestileerde figuur op het schilderij Slapende Vrouw uit 1928 dat zich in de collectie van het Centraal Museum bevindt. Waarschijnlijk greep Huszár bewust op het oudere werk terug. De Stijl bestond in 1937 niet meer, maar Huszár heeft zich nooit helemaal losgemaakt van zijn ideeën.