Cactus

R. Lalique
1928
relatiegeschenk N.V. Rotterdamsche Lloyd

Rene Lalique was niet onbekend met de stoomvaart. Wereldberoemd is zijn electrische verlichting voor de Grand Salon van de SS Normandie. Passagiers vanuit Nederland maken op de schepen van de Rotterdamsche Lloyd kennis met het werk van de Fransman.

De Rotterdamsche Lloyd wilde de oversteek voor zijn passagiers zo onvergetelijk mogelijk maken. Daar hoort een souvenir bij dat klasse en luxe uitstraalt. De heer Oversier, hoofd van de reclame- en marketingafdeling liet in 1937 zijn oog op parfumflesje Cactus van Lalique vallen. Hij neemt contact op met de firma en bestelt het parfumflesje en een presse-papier. Voor het model van de presse-paier wordt gedacht aan een Javaanse of Balinese danseres, maar de keuze valt uiteindelijk op Nandi, de heilige stier.

Na veel soesa tussen over weer tussen Nederland en Frankrijk wordt het glaswerk in grote aantallen besteld. In 1938 worden er 5000 parfumflesjes en 5100 presse-papiers geleverd. De eersteklas passagiers van de Rotterdamsche Lloyd kunnen vanaf dat moment verrast worden met deze luxe cadeautjes. dr. Lennart Booij vermeldt in zijn proefschrift ‘Lalique in Nederland’ dat er 500 flacons en 320 presse-papiers zijn uitgedeeld voor de oorlog uitbreekt. Wanneer de restanten in 1942 uit de opslag worden gehaald blijken er 1742 cactussen en 1847 stieren het bombardement overleefd te hebben.