M.S. Oranje

A.D. Copier
1938

Voor het Nederlandse passagierschip M.S. Oranje (Stoomvaart Maatschappij Nederland) uit 1938 ontwierp A.D. Copier samen met ir. W.G. ten Houte-de Lange een grote ruit van gezandstraald glas met een voorstelling van een gedeelte van de dierenriem. In de danszaal werden tafelbladen van gezandstraald glas van Copier geplaatst.

De eerste reis van de Oranje in 1939 voer naar Batavia. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het schip enige tijd stil te liggen. Vervolgens veranderde de functie van het schip. Het werd een hospitaalschip tijdens de oorlog en erna gebruikt voor de repratiƫring van zieken uit Nederlands-Indiƫ.

Copier heeft voor verschillende stoomschepen gewerkt. Onder meer voor de Baloeran (Rotterdamsche Lloyd), de Nieuw Amsterdam (Holland-Amerika Lijn) en de Oslofjord (Norske Amerika Linje S.A.). Vaak zijn de objecten die voor de schepen werden vervaardigd verdwenen. Voor een tweede leven werd vaak het gehele interieur van het schip veranderd. Maar soms eindigden ze ook op de zeebodem.