Cactuspot

A.D. Copier
1929
N.V. Glasfabriek Leerdam

In de late jaren twintig werd het binnenshuis houden van cactussen en vetplanten in Nederland populair. In 1928 ontwerpt A.D. Copier ronde bloempotten in graniver. In 1929 en 1930 volgden de bekende vierkante cactuspotten die van groeven en uitsteeksels voorzien zijn zodat ze in elkaar geschoven kunnen worden. De potten zijn bedoeld om in één keer de aardewerken bloempotten en de sierpot te vervangen, en dat in een mooie en moderne vorm. Door hun vorm zijn ze uitermate geschikt voor cactussen en vetplanten, in het bijzonder de lage uitvoering, omdat deze planten minder diep wortelen.

Graniver, ook wel ‘granietglas’ of ‘steenglas’ genoemd, is een gekleurde glassoort die rond 1920 in Leerdam wordt ontwikkeld voor de bouwindustrie. Het wordt geperst in vloer-, wand- en mozaïektegels. Copier gebruikt ze ook voor mozaïeken.

Graniver bestaat uit een glasmengsel met een zeer hoog zandgehalte waaraan glasscherven en ook sintels toegevoegd kunnen worden. Laatstgenoemde materialen zijn bij de Glasfabriek Leerdam ruim voorhanden, waardoor het een zeer goedkoop materiaal is. Het toevoegen van beendermeel maakt het materiaal ondoorzichtig. In 1924 wordt het gepatenteerd.