Bernard Heesen - Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal

Heesen ziet kleur als een volwaardig materiaal dat vloeit in de handen van de glasblazer. Hij is gaan experimenteren. Met fascinerende resultaten.

9 juli 2017 – 10 december 2017
Het glasmuseum

Wanneer objecten van glas gemaakt worden, een materiaal dat in de hedendaagse praktijk bijna altijd kleurloos uit de oven komt, wordt kleur vaak toegepast als decoratief middel. Men kiest uit de catalogus van de kleurglasfabrikant de kleuren en voilà, het glas heeft een kleurtje of een gekleurde tekening. Maar het gebruik van kleur (en textuur) in de transparante massa heeft veel meer mogelijkheden.

Het Nationaal Glasmuseum heeft daarom glasblazer en beeldend kunstenaar Bernard Heesen gevraagd een kleurenonderzoek te doen. Deze tentoonstelling toont de eerste resultaten van dat onderzoek. In het najaar wordt in de museumtuin een ‘rotstuintje’ van de hand van Heesen onthuld dat het slotstuk van het kleurenonderzoek vormt.

 

Bernard Heesen ziet kleur als een volwaardig materiaal dat reageert en vloeit in de handen van de glasblazer. Voor dit onderzoek heeft hij gewerkt met kleur in al zijn verschijningsvormen: poeders, korrels en scherfjes. Maar hij is ook gaan experimenteren met andere materialen om de kleur en textuur van het glas te beïnvloeden, zoals suiker, lijnolie en koffiemelkpoeder. Met fascinerende resultaten.

Bernard Heesen, aanvankelijk opgeleid als architect, rolde via zijn vader Willem Heesen het glasvak in. Op de glasblazerij De Oude Horn in Acquoy leerde hij glasblazen en werkte er met grote namen als A.D. Copier, Lino Tagliapietra en Petr Novotny. Inmiddels werkt Heesen al meer dan 30 jaar met glas. Op de Oude Horn legt hij zijn zoektocht in het glas af, waarin kleur en textuur een belangrijke rol spelen.

De werkperiode van Bernard Heesen kwam tot stand met een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Ook verschijnt deel IV van zijn encyclopaedisch levenswerk, ‘De Wereld van de Glasblazer’, eveneens getiteld Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal, welke in de museumwinkel te koop is