Glaslab

Uniek aan het Nationaal Glasmuseum is de eigen Glasblazerij

Kom kijken in deze creatieve broedplaats!

Glaslab

De Glasblazerij is een creatief glaslaboratorium. Kunstenaars en ontwerpers experimenteren hier samen met onze glasblazers met glas. Daardoor ontstaan de meest onverwachte en bijzondere creaties.

Wij zoeken altijd nieuw talent! Studenten en docenten van o.a. de Rietveld Academie, Design Academy, ArtEZ, Sint Lucas en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, zetten regelmatig bij ons hun eerste stappen in de wereld van het geblazen glas.

Ook krijgen kunstenaars en ontwerpers een werkperiode in de Glasblazerij voor het maken van werk dat daarna tentoongesteld wordt in het Nationaal Glasmuseum. Je kunt ook je eigen ontwerpen laten uitvoeren. Heb je een idee, huur ons in! Kunstenaars of ontwerpers die hun ontwerpen in glas willen laten uitvoeren zijn van harte welkom in de Glasblazerij Leerdam.

Het basistarief voor het gebruik van de glasblazerij is €70,- per uur per stoel. Glasblazen is niet eenvoudig, een ervaren glasblazer met assistent zijn onontbeerlijk om een goed resultaat te bereiken. Een ervaren glasblazer kost € 55,- per uur en een assistent € 35,- per uur. Afwerken van de gemaakte objecten kost € 35,- per uur. Als je een ontwerp verder wilt laten bewerken – bijvoorbeeld slijpen of zandstralen – dan kost dat € 55,- per uur.

De ervaring leert dat, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, in een dag tussen de 5 en de 12 stukken per dag geblazen kunnen worden.

Het gebruikelijke deel van de koeloven voor de stoel van de dag, d.w.z. de helft van onze koeloven, is voor jou. Als je grote stukken wilt maken waarbij extra veel glas wordt verbruikt, of je hebt meer koelruimte nodig of een langer koelproces wegens de dikte van het glas van je ontwerp, dan brengen wij hiervoor extra kosten in rekening. Bel ons voor meer informatie op 0345 – 614 960 of mail naar glaslab@nationaalglasmuseum.nl

Alle tarieven zijn excl. 21% BTW

Christie van der Haak - glass Octopus, 2013, foto Eric de Vries
links: Robert Lenner, Gabriëlle van der Laak en Ondra Novotny, 2013 rechts: Gabriëlle van der Laak, Ammonites, geblazen glas en Meccano, 2013, foto Ben Deiman
Jan Taminiau (l), en glasblazers Emil Kovac en Marinke van Zandwijk, 2013, foto Joost van Manen