De Stijl tot Dutch Design

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht in Leiden. Ook in Leerdam is dat niet onopgemerkt gebleven!

21 maart 2017 – 20 mei 2018
Het glasmuseum

100 jaar geleden werd het tijdschrift Stijl voor het eerst uitgebracht onder leiding van kunstenaar Theo van Doesburg en onder anderen Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck sloten zich bij hem aan. Als je je omringt door strakke vormen en geometrische schilderijen word je “vanzelf een gelukkiger mens”, geloofden de leden van De Stijl. Samen ontwierpen de kunstenaars een volledig nieuwe beeldstijl. Denk aan de strakke zwarte lijnen, rechthoekige vlakken en de primaire kleuren: rood, geel en blauw.

Andries Copier vond hierin zijn inspiratie voor de in 1929 ontworpen bloempotten. Ze werden uitgevoerd in de ‘Stijl-kleuren’. Ook was hij onder de indruk van het bouwen volgens de Nieuwe Zakelijkheid. Waar voorheen de natuur als inspiratiebron diende ging hij nu op zoek naar een nieuwe, strakkere vorm voor zijn glaswerk.

100 jaar later is Dutch Design een veelvuldig gebruikt begrip en zet Nederland hiermee haar stempel in de kunstwereld. Namen als Richard Hutten, Piet Hein Eek en Marcel Wanders werven internationale bekendheid met kenmerken die uiteenlopen van minimalistisch tot experimenteel en bombastisch, van serieus tot humoristisch.

In het Nationaal Glasmuseum is het hele jaar Nederlandse design uit eigen collectie te zien!

Een van de beroemdste en best verkochte ontwerpen van de Glasfabriek Leerdam is de koekjesdoos VS 4053 ontworpen in 1934 door Jacques Boon (1899-1949). Deze koekjesdoos is tot in de jaren ’80 van de 20ste eeuw in productie gebleven
Bas van Beek - Royal Rip off, 2009