Flessen!

Flessen variërend in vorm, kleur en ontwerp, van melkfles tot bierfles en van inktpotje tot parfumfles. Kortom een feest van herkenning!

27 januari 2018 – 15 mei 2018
Het glasmuseum

Johan Soetens (1931) is de oudste gastconservator van Nederland en hij heeft speciaal voor de expositie ‘Flessen!’ een selectie gemaakt uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum. Johan Soetens was jarenlang commercieel directeur van de groep ‘Verpakkingsglas’ van de Vereenigde Glasfabrieken in Schiedam. Op die plek ontwikkelde hij een bijzondere band met flessen en hij kan over deze flessen in geuren en kleuren vertellen! Zoals hij zegt: “Wat is het eerste wat je vasthoudt na je geboorte?” Het blijkt dat een alledaags voorwerp als een fles niet alleen veelzijdig is in gebruik en ontwerp, maar ook kan ontroeren. Zoals bij de Indiëganger, die door het Conimex-flesje terugdenkt aan het heerlijke Indische eten.

In deze tentoonstelling vertelt Johan Soetens het verhaal van de fles aan de hand van heel oude flessen van Romeinen, flessen voor melk, wijn en bier, voor parfum en inkt en nog veel meer. De flessen variëren in vorm, kleur en van een heel gewoon tot een heel gek ontwerp. Voor velen zal het een feest van herkenning zijn en doen terugdenken aan bijvoorbeeld de melkboer aan de voordeur.