Meydam in Kleur – 100 jaar Meydam

Floris Meydam (1919-2011)

24 november 2019 – 27 september 2020
Het glasmuseum

Perfectie in vorm en kleur. Dat zocht de honderd jaar geleden geboren Floris Meydam (1919-2011) in zijn glasontwerpen. Dit streven is te zien in zijn gehele oeuvre, zowel in zijn Unica’s en Serica’s, als in zijn vlakglas en industriële vormgeving.

Meydam werd intern opgeleid bij de Glasfabriek Leerdam en was hier van 1949 tot 1984 hoofd van de ontwerpafdeling. Daarna was hij tot 1989 nog als adviseur en freelance ontwerper aan het bedrijf verbonden. Na zijn pensionering werd hij zelfstandig ontwerper in vrij glas dat in verschillende studio’s werd uitgevoerd.

Meydam creëerde een groot aantal ontwerpen met een geheel eigen signatuur. Hij hechtte grote waarde aan een uitgebalanceerde vormgeving, functionaliteit, perfecte afwerking en betrokkenheid bij het maakproces. Daarnaast werden economische uitgangspunten zoals verkoopbaarheid en de vragen van de consumenten niet uit het oog verloren.

Floris Meydam heeft met zijn brede oeuvre een bepalende rol gespeeld in de vormgeving van glas in Nederland.

Doe mee!
Ben jij de nieuwe Meydam? Maak je eigen ontwerp voor een sausflesje.. misschien wordt het wel echt geblazen in de Glasblazerij en tentoongesteld in het museum! Ontwerp!
Lees verder

Tip!
Wandel naar het Glasmuseum via de Meydam Glasroute vanuit het centrum van Leerdam. Langs de route zijn expositiezuilen geplaatst met een tijdelijke tentoonstelling over Floris Meydam!

Portret van Floris Meydam
Floris Meydam, Leerdam Serica, jaren '50